ТОП горіхів
Фундук, кеш`ю, волоські горіхи, арахіс, мигдаль, фісташки, бразильські горіхи, макадамія, пекан. Всі вони -сирі або смажені, звичні або екзотичні - потрібні в нашому харчуванні! Чим же корисні горіхи?
По-перше, вони на 60-70% складаються з жирів. Однак, на відміну від тваринних жирів, в складі горіхових жирів холестерину практично немає, наявні жирні кислоти, які корисні для організму.
По-друге, білки горіхів повноцінно замінюють тваринні білки.
По-третє, хоча й при підрахунку калорій, наприклад, волоський горіх перевершує шоколад і по енергетичній цінності більше ніж в два рази перевершує пшеничний хліб, вуглеводів в горіхах небагато. Це означає, цей продукт можна вживати людям з надмірною вагою. Крім того, в усіх горіхах - унікальний баланс вітамінів (груп В,А,Е,Р та ін.) та мінеральних речовин (калія, натрія, фосфора, заліза та ін.). Користь горіхів незаперечна і відома людству давно! Ці суперфуди можуть стати як ідеальним перекусом, так і доповнити будь-яку страву.
Поговоримо про екзотичний горіх Макадамія, який останнім часом став дуже популярним серед поціновувачів горіхів. Росте він в тропічному теплому і вологому кліматі. У макадамії багатий хімічний склад. Регулярне включення в раціон цього продукту позитивно позначається на стані здоров'я та продовжує молодість!
Макадамію їдять в якості самостійного перекусу або додають у десерти. Горіх найкраще поєднується з кавою. Денна норма- 50г.
Солодкість присутня і в смаку і в ароматі.
Зберігати бажано в холодильнику, герметично запакованим. Шкаралупу застосовують в якості палива для грилю.
Фундук є джерелом антиоксидантів, підвищує рівень гемоглобіну, добре насичує організм. Цей горіх калорійний, але насичення від нього настає досить швидко, тому можна не боятися набрати зайву вагу. Він необхідний для реабілітації організму після виснаження, а також цей багатий білком горіх живить наші м'язи.
Мигдаль містить багато магнію, кальцію, заліза, фосфору, вітаміни В2, В3, Е та інших корисних компонентів, необхідних для здорового функціонування організму. Вчені з'ясували, що регулярне вживання в їжу мигдалю підвищує опірність організму до вірусних інфекцій.
Арахіс надзвичайно багатий білком і є одним з тих горіхів, які містять найменшу кількість жирів. Його ще називають земляним горіхом, хоча насправді це насіння трав'янистої рослини сімейства бобових.
Арахіс покращує функціонування нервової тканини, серця, печінки та інших органів, сприяє утворенню і оновленню клітин, зниженню рівня холестерину в крові. Арахіс потрібно вживати обсмаженим.
Фісташка - маленький зеленуватий горішок, здатний допомогти в період великих фізичних і розумових навантажень, тому що активізує роботу мозку і в той же час надає тонізуючу і загальнозміцнювальну дію на весь організм. Споживання цих горішків мінімізує схильність до серцевих захворювань. Амінокистлоти у фісташках знижують кількість жирів та цукру у крові. Вітамін К грає важливу роль у здоров'ї кісток. Лютеїн сприяє здоров'ю очей.
Кеш'ю багаті корисними жирними кислотами, вітамінами та іншими корисними речовинами, причому, з'їдаючи щодня лише жменю горіхів, можна задовольнити щоденну потребу організму в багатьох з них. Кеш'ю є лідером серед горіхів за вмістом магнію. Також горіхи кеш'ю покращують обмінні процеси в організмі, сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину в крові і нормалізують діяльність серцево-судинної системи. Ще однією перевагою кеш'ю є більш низька алергенність порівняно з іншими горіхами. Японські вчені встановили, що речовини, які містяться в них, здатні вбивати бактерії, що руйнують зубну емаль.
Пекан – відмінне джерело антиоксидантів – речовин, які борються з дією вільних радикалів і захищають серцево-судинну систему, а також мозок.
Цей вид горіхів містить багато корисних жирів (в тому числі цінні омега-3), які допомагають запобігти накопиченню поганого холестерину у крові, що своєю чергою є профілактикою серцево-судинних захворювань у довгостроковій перспективі. Також жири позитивно впливають на шкіру, волосся, обмін речовин.
Пекан – джерело вітаміну В6 і магнію. Вони допомагають боротися зі стресом, сприяють хорошому сну та відпочинку.
Бразильські горіхи є найпотужнішим джерелом селену, він необхідний для щитовидної залози. Норма споживання горіху- від двох до чотирьох горішків в день.
Волоський горіх чистить судини від холестерину, всього 5-6 горіхів на день. А здорові судини - це правильний кровотік, а отже, - повноцінна робота мозку. Також в них міститься велика кількість омега-3.
Незалежно від того, чи є вашим пріоритетом схуднення, контроль рівня цукру в крові, жіноче здоров'я або здоров'я мозку, серед горіхів знайдеться те, що вам потрібно.
Сучасна їжа - це калорійна їжа без користі і лише природна їжа - овочі, фрукти, злаки, горіхи, насіння можуть подбати про наше здоров'я вже сьогодні. Звісно, їсти горіхи кілограмами не потрібно, від 20г до 100г на день- це та кількість, яка даруватиме вам здоров'я.
Корисні і сирі, і підсушені горіхи. Підсмажені мають більш виражений аромат, сильніший хрускіт, насичений яскравий смак. Вони часто втрачають при цьому цінні речовини, проте це не зменшує їхньої загальної користі.
Експерементуйте, можете приготувати горіхове молоко, домашню шоколадну пасту, горіховий паштет, соуси, печиво та багато чого іншого.
Поділіться, будь ласка, в коментарях цікавими фактами про горішки, які вам відомі.